СМЕДЕРЕВСКА ТВРЂАВА У СРЕМЦУ

Ученици шестих разреда који су у првом полугођу посетили Смедеревску тврђаву, сада су након научене приче о крају српске средњовековне државе, направили макете тврћаве коју је изградио деспот Ћураћ Бранковић уз помоћ супруге, византијске принцезе, Ирине Кантакузине. Деспот је по тврђави добио надимак Смедеревац, док је његова жена која је свакодневно надгледала радове на тврђави и терала људе да је граде даноноћно, названа Проклета. Смедеревска тврђава је једина равничарска тврђава у Европи, а граћена је по узору на цариградске бедеме. Наставница Јелица Пендић је и овога пута радове својих ученика представила као малу изложбу у холу школе.

април1а 

Опширније: СМЕДЕРЕВСКА ТВРЂАВА У СРЕМЦУ

Обавештење - мајски празници

Обавештавају се ученици да су 1. и 2. мај 2018. године ненаставни дани.

У четвртак, 03. маја полази се у школу по устаљеном распореду.

СРЕМЧЕВО ШКОЛСКО ФОРУМ ПОЗОРИШТЕ

Ово је трећа година како у нашој школи живи и ради Форум позориште. Ни ове, као ни претходних година, нисмо седели скрштених руку, већ смо се озбиљно бавили проблемима насиља на разне начине.

У сарадњи са БАЗААРТ-ом имали смо неколико значајних активности, али издвојићемо две.

Прва од њих, била је РАДИОНИЦА СА ПРЕДСТАВНИЦИМА БАЗААРТ-а и обука ученика за примену Театра слика и Невидљивог позоришта.

Опширније:  СРЕМЧЕВО ШКОЛСКО  ФОРУМ  ПОЗОРИШТЕ

Пета Тржница идеја у Етнографском музеју у Београду

8.4.18-1

   И ове године смо, у сарадњи са БАЗААРТ-ом (Удружење уметника за истраживање и стваралаштво у области сценских уметности) имали прилику да представимо своју школу у најбољем могућем светлу на Петој Тржници идеја у Етнографском музеју у Београду.

Опширније: Пета Тржница идеја у Етнографском музеју у Београду

УЖИВАЊЕ НА РИМСКИ НАЧИН

2018-1бУченици петих разреда су традиционално у организацији наставница историје, Мирјане Милошевић и Јелице Пендић, посетили 31.3. 2018.римски Сирмијум, данашњу Сремску Митровицу. Ученици су уживали у остацима антике на домаћем терену-посетили су царску палату, базилику Св.Димитија, а кроз шетњу Митровицом видели римске ископине на готово сваком месту. Код споменика Мангулици и пулину замисли су жељу , као и у цркви Св.Димитрија, а остатка времена провели на централном градском тргу, римском форуму, где су сумирали утиске и уживали у пролећном сунцу као прави „Римљани“.

Опширније: УЖИВАЊЕ НА РИМСКИ НАЧИН

претрага