Међународни Дан жена 8. март

8martt

Meђународни Дан жена 8. март, слаави се сваке године као сећање на дан за економску политичку и социјалну равноправност жене у друштву. Швајцарска је последња земља у Европи која је увела право гласа женама 1972. године.

Први национални Дан жена обелележен је 28. Фебруара 1909. године у САД, августа исте године организована је Међународна конференција жена социјалистичке Друге интернационале. Немица Луиз Циц предложила је организовање Међународног дана жена. Иницијативу за тај празник преузела је немачка феминисткиња Клара Цеткин (1857-1933). Прво обележавање Дана жена било је 18. марта 1911. године у Аустралији, Немачкој, Швајцарској и Данској док су га обележиле и многе демонстације уз феминискиње широм Европе, а убрзо им се придружују послератна СССР као њене савезнице а међу њима и бивша СФРЈ(Социјалистичка Федеративна Република Југославија).

Као међународни дан жена, 8. март прихваћен је 1917. године. Уједињене нације су од 1975. године, прогласилеза Међународну годину жена и службено почеле обележавати 8. март.

извор Википедија

претрага