Школско Форум Позориште

ФОРУМ ТЕАТАР

У нашој школи живи и ради Школско форум позориште од 2016. године. Ни ове (2021/22. школске године), као ни претходних година, нисмо седели скрштених руку, већ смо се озбиљно бавили проблемима вршњачког насиља и покушавали да их решимо на разне, креативне, начине.

Чланови Школског форум позоришта показали су изузетну мотивисаност и ентузијазам у свим фазама рада – од истраживања и одабира проблема до стварања и извођења сцена. Ученици су самостално стварали сцене кроз дрмаске радионице које су се одржавале у континуитету, а као плод њиховог ангажовања настале су сцене које говоре о уцени, расној, полној и другим врстама дискриминације, као и о електронском насиљу.

Сцене су се форумовале пред вршњацима, наставницима школе и пред родитељима, а у плану су и гостовања у другим школама у Београду и шире.

Као новина у односу на претходне године, један од важних циљева развијања Форум театра у нашој школи је унапређивање сарадње са родитељима. У том смислу, редовно информишемо родитеље о томе колико су њихова деца напредовала, подсатичемо их да разговарају са децом о ономе што раде, а повремено тражимо и њихово мишљење.

Осим класичних форум сцена, ученици су с посебним интересовањем градили сцене невидљивог позоришта и позоришта слика.

Кликом на Форум Театар – ОШ „Стеван Сремац“ можете видети део наших активности, а биће их још. Уредно ћемо га допуњавати новим активностима.

Шта је Школско форум позориште?

Школско форум позориште је облик Позоришта потлачених који је осмислио и развио бразилски позоришни педагог и редитељ Аугусто Боал, као специфичну врсту ангажованог позоришта које својим представама реагује на актуелне, често врло осетљиве теме, које је углавном тешко, али не и немогуће решити. 

У Форум позоришту сви су активни учесници - и глумци и публика. Кроз играње улога и изабране драмске (проблемске) ситуације, сви заједно анализирију проблеме који их се тичу и покушавају да пронађу оптимална решења. Дакле, публика није пасивни посматрач који аплаудира или не аплаудира, већ је активни учесник у решавању проблема.

Сцене Форум позоришта стварају и играју глумци који се посебно припремају за овакву врсту рада, који се састоји из неколико фаза:

-          истраживање тема и садржаја за представу;

-          осмишљавање сценарија и сценографије;

-          режија и глума;

-          интеракција са публиком.

Форум позориште, између осталог, припрема ученике за живот и одговорно учешће у демократском друштву. Путем испробаних игара, вежби, стратегија и техника, јача се самопоуздање и самопоштовање код ученика који трпе насиље, они се постепено ослобађају осећаја зависности и беспомоћности и оспособљавају се да самостално и самоуверено решавају проблеме насиља са којима се суочавају.

Форум позориште подстиче критичко мишљење, комуникацију, сарадничке навике, културу дијалога, као и вештине конструктивног решавања проблема.

С друге стране, Форум позориште има за циљ да освести ћутљиву већину која својим ћутањем и неучествовањем може да подржи и оснажи насилнике, уместо да храбро искаже свој став и активним учешћем подржи жртву и спречи или реагује на насиље.

Шта је наше Форум позориште радило претходних година, са неком другом генерацијом?

У 2017/18. школској години, са тадашњим ученицима шестог разреда, имали смо неколико значајних активности, од којих бисмо истакли РАДИОНИЦУ СА ПРЕДСТАВНИЦИМА БАЗААРТ-а и обуку ученика за примену Театра слика и Невидљивог позоришта. Представнице БАЗААРТ-а, Александра Петрашиновић, Ана Барбара Kовачевић, на челу са Даринком Kовачевић, координатором за сарадњу, гостовале су нашој школи и пренеле своја искуства у раду са децом и омладином која се односе на примену метода и техника рада Театра потлачених у превенцији насилних облика понашања.

Кликните овде уколико желите да видите као је све изгледало.

У истој школској години, били позвани на СУСРЕТ СА СТРУЧЊАЦИМА – „Школско форум позориште у превенцији вршњачког насиља“ које су организовали БАЗААРТ и Дечји културни центар, Београд. Тадашњи „Форумовци“ провели су наставнике и практичаре из основних и средњих школа кроз процес стварања форум сцена и тако показали зашто је Форум театар занимљив и користан у превенцији вршњачког насиља. Сусрет је био незабораван. Показали смо како ученици и наставници могу да буду равноправни партнери и у забави, и у озбиљном стваралаштву примењеног позоришта.

Атмосферу и галерију фотографија можете погледати овде.

У новембру 2019. године, са истом екипом ученика „Форумоваца“ који су тада већ били осми разред, учествовали смо са форум сценом „Штребер“ на конференцији Заједно учимо боље која је била организована у ОШ „Свети Сава“ у Кикинди.  

претрага