Историјат школе

ОШ ''СТЕВАН СРЕМАЦ'' БОРЧА

-         кратка историја

glavni ulazОсновна школа ''Стеван Сремац''у Борчи, као настављач прве школе, једна је од најстаријих на подручју Београда. Окружена великим двориштем – парком, скривена испод великих крошња дрвећа 2005. године прославила је свој 50. рођендан под именом великог српског писца.

          Борча као погранично насеље, Војна граница, добило је прву народну школу на прелазу из 18. у 19. век, на основу Школског устава који је 1776. године донела Марија Терезија. Старе школске зграде поред Православне цркве напуштене су 1955. године, када је укинута и општина Борча, а школа се сели у нову зграду (данас Трг ослобођења). Тако је, заправо, реализована одлука Школског одбора из априла 1955. године, да се продужена шестогодишња школа претвори у осмогодишњу, коју ће похађати деца из Борче и суседног насеља Црвенка. Народни одбор града Београда на својој седници од 22.08.1955. године доноси решење бр. 8827/55 о основању Основне школе ''Стеван Сремац''.

          Школа је почела да ради са 11 одељења, а наставни кадар је, поред редовног рада, био ангажован у многим активностима, како у школи, тако и у селу. Број ученика се из године у годину увећавао, а школа се трудила да задовољи потребе наставног процеса и побољша услове за рад. Ваннаставне активности заузимале су важно место у раду, нарочито ако се узме у обзир удаљеност Београда и свега што је могао понудити младима. Наставни кадар имао је у то време пионирску дужност и он ју је обављао часно, са много љубави и одрицања.

          Архивску грађу о основању школе у Борчи, њеном развоју и резултатима сакупио је и објавио у првој монографији ''Борча-насеље и школа'' Велимир Маринковић, професор историје који је службовао у Борчи. Ова монографија штампана је 1975. године за прославу 175-годишњице школе и данас представља драгоцен документ. Тих година Борча се, као насеље, нагло шири, граде се велики стамбени блокови, много је досељеника. Све то доводи до формирања нове школе у насељу Греда. У почетку од 1970., то је био огранак ОШ ''Стеван Сремац'', а од 1976. године самостална школа под именом ''Вељко Влаховић''.

          И поред свих проблема, пре свега просторних, чини се да је осамдесетих година била у изузетном успону, са бројним успесима, захваљујући ентузијазму млађих и искуству старијих колега. Навешћемо само неке активности: обнављање ђачке задруге, оснивање компјутер-клуба, обнављање шк.листа ''Наша реч'', сарадња са МЗ Борча, ДЗ ''М. Ивковић'', Домом пионира, Библиотеком ''М.Бојић'', Добровољним ватрогасним друштвом Борче, Црвеним крстом.

          Након драматичних деведесетих, након бомбардовања, почињу припреме за обележавање великог јубилеја – 200-годишњице школе у Борчи. Уз помоћ Министарства просвете и других организација у периоду јул-август приступило се реновирању школске зграде. У оквиру програма прославе, штампана је и друга монографија под насловом ''200 година школе у Борчи'', као резултат рада групе наставника чија је жеља била да забележе и сачувају оно што је у овој школи увек називано СРЕМЧЕВИМ ДУХОМ.

          Захваљујући том, специфичном духу, колектив ове школе успевао је да се бори са свим проблемима и остане јединствен. Из ове средине потекли су многи високообразовани стручњаци. Они не заборављају своју школу и увек су спремни да пруже помоћ.

          У педесетогодишњем животу школе директори су били: Никола Митић, Вуко Ђапић, Василије Радуновић, Нада Рогуља, Марија Нинковић, Симо Узелац и Душан Лакић.

Напоменућемо да је у периоду 1964-1982. школа била дограђивана пет пута. Понос наше школе је школски парк површине 9.000м2, настао заслугом дугогодишњег професора наше школе Вере Матановић. Његово уређење преузело је Градско зеленило.

претрага